Tam, gdzie pieprz rośnie

Madagaskar

Opis

Madagaskar to jedno z najciekawszych miejsc na Ziemi pod względem bioróżnorodności i endemiczności fauny i flory. To tu, na Wyspie Lemurów, można podziwiać z bliska większość tych fascynujących małpiatek, jak również wiele gatunków ptaków, kolorowych żab i kameleonów. Bogactwo Madagaskaru tworzą również życzliwi mieszkańcy, wspaniałe krajobrazy, lasy deszczowe i tajemnicze, pełne ciekawych formacji skalnych parki narodowe. Rajska wyspa Sainte Marie, kusząca lazurowymi zatokami, doskonałą francuską kuchnią łączącą w sobie intrygujące smaki i zapachy zielonego pieprzu oraz słodyczy owoców morza idealnie dopełnia tę emocjonującą wyprawę.

Plan podróży

1 PRZELOT Z WARSZAWY NA MADAGASKAR

Spotkanie na lotnisku im. Fryderyka Chopina w Warszawie. Wylot z Polski z przesiadką w jednym z europejskich lub bliskowschodnich portów lotniczych. Przylot do Antananarywy – stolicy Madagaskaru w godzinach wieczornych. Transfer do klimatycznego hotelu położonego w centrum miasta (czas przejazdu: ok. 40 min.). Czas na odpoczynek po podróży i nocleg.

2 PRZEJAZD DO ANTSIRABE – WIZYTA W MANUFAKTURZE ALUMINIUM – PRZEJAZD RIKSZAMI

Dzień rozpoczniemy od krótkiego zwiedzania stolicy Madagaskaru. Następnie opuścimy ją, by udać się na południe, w stronę Antsirabe (czas przejazdu: ok 3,5 godz.). Po drodze będziemy mijać charakterystyczne wioski budowane z cegły, a także zachwycające tarasy ryżowe. Zatrzymamy się w Ambatolampy, gdzie poznamy tajniki wyrobu naczyń z aluminium. Tutejsza manufaktura wyrabia je na użytek całej wyspy. Po lunchu w restauracji ruszymy w dalszą drogę do Antsirabe. Jest to kolonialne miasteczko położone u podnóża masywu wulkanu Ankaratra, na wysokości ok 1500 m n.p.m. Jest uzdrowiskiem i ośrodkiem turystycznym, jak również słynie z kamieni szlachetnych i rikszy zwanych „pousse pousse”. Właśnie nimi przejedziemy przez kolonialną część miasta, gdzie można znaleźć najpiękniejsze ozdoby wykonywane z rogu bydła. Kolacja i nocleg w Antsirabe.

śniadanie, lunch, kolacja

3 PRZEJAZD DO RANOMAFANY – PODZIWIANIE RĘKODZIEŁA LUDU ZAFIMANIRY

Po śniadaniu rozpoczniemy podróż do najwyżej położonej części wyspy (czas przejazdu ok. 2 godz.). Po drodze zatrzymamy się w Ambositrze, by wziąć udział w warsztatach rzemieślniczych grupy etnicznej Zafimaniry. Lud ten słynie z wyrobu tradycyjnego rękodzieła drewnianego. Co ciekawe, bogato zdobione ornamentami drewniane przedmioty powstają bez użycia gwoździ! Kunszt rękodzielniczy Zafimaniry jest tak unikatowy, że znajduje się na Liście światowego dziedzictwa UNESCO. Dalsza podróż do Ranomafany wiedzie krętymi drogami przecinającymi wyżyny (czas przejazdu: ok. 2,5 godz.). Wykute w zboczach wzgórz tarasy ryżowe tworzą malownicze mozaiki. Jest to obszar zamieszkany przez lud Betsileo znany ze swojej zaciętości w walce. Tradycyjne domy często zdobione są rogami bydła zebu. Na nocleg zatrzymamy się w klimatycznym hotelu.

śniadanie, lunch, kolacja

4 WIZYTA W PARKU NARODOWYM RANOMAFANA – PODGLĄDANIE LEMURÓW

Po śniadaniu wyruszymy do Parku Narodowego Ranomafana Około 3-godzinna piesza wizyta w wilgotnym lesie równikowym pod opieką lokalnego przewodnika będzie z pewnością niezapomnianym przeżyciem. Park utworzono w celu ochrony gatunku maki złoty z rodziny lemurowatych, który został zaliczony do krytycznie zagrożonych wyginięciem. Przy odrobinie szczęścia można tu wypatrzyć także lemury wełniste, czerwonobrzuche, a nawet endemiczne małpiatki – palczaki madagaskarskie. Wycieczka do rezerwatu jest również okazją do obserwacji bardzo rzadkich garunków roślin, m.in. różnych odmian storczyków. Przejazd do Fianarantsoa, a następnie Tsaranoro (czas transferu: ok. 2 godz.). Nocleg w bungalowach stylizowanych na tradycyjne malgaskie domy.

śniadanie, lunch, kolacja

5 DOLINA TSARANORO – LEMURY KATTA

Zaledwie krótki spacer dzieli miejsce zakwaterowania od wspaniałej Doliny Tsaranoro, gdzie spod ziemi wyrastają granitowe kopuły masywu o tej samej nazwie. Majestatyczne ściany sięgają 800 m i stanowią prawdziwe wyzwanie dla pasjonatów wspinaczki skałkowej. Podczas wycieczki z przewodnikiem będzie można przyjrzeć się bliżej żyjącym w pobliżu lemurom katta, będącym symbolem Madagaskaru. Wieczorem warto wybrać się na spacer, by podziwiać spektakularny krajobraz w miękkim świetle zachodzącego słońca. Osoby, które potrzebują większej dawki wrażeń, będą mogły spróbować sił we wspinaczce na pobliskich skałach.

śniadanie, lunch, kolacja

6 PRZEJAZD DO RANOHIRA

Po śniadaniu wyruszymy na południe (czas transferu: ok. 6 godz.). Droga do Ihosy przecina Płaskowyż Ihorombe. Po drodze przystanek na lunch. Trudy podróży wynagradza jednak zachód słońca w Ranohirze, miasteczku położonym najbliżej kolejnego celu – Parku Narodowego Isalo. Nocleg w klimatycznym lokalnym hoteliku. Wolny czas można przeznaczyć na relaks.

śniadanie, lunch, kolacja

7 SAFARI W PARKU NARODOWYM ISALO – SŁONIOWA STOPA – ŚWIĘTE JASKINIE

Tego dnia wyruszymy na kilkugodzinną wycieczkę do Parku Narodowwgo Isalo (ok 2-4 godzin w zależnosci o preferencji grupy). Krajobraz Isalo to dzieło wiatru i wody, które wyrzeźbiły w piaskowcowym płaskowyżu niezwykłe formy. Można tu znaleźć naturalne baseny, głębokie kaniony, skalne urwiska oraz ostańce o rozmaitych kształtach. Obszar charakteryzuje się bardzo suchym klimatem i charakterystyczną florą, której ciekawym przedstawicielem jest roślina nazywana „słoniową stopą”. Nic dziwnego, że malgaski lud Bara uznał to miejsce za święte, wybierając jaskinie położone wysoko w urwiskach na miejsca pochówku swoich zmarłych. Podczas wyprawy będziemy mieć okazję podziwiać niezwykłe widoki ze wzgórz Isalo, i w takich okolicznościach zjemy lunch w formie pikniku na świeżym powietrzu.

śniadanie, lunch, kolacja

8 OKNO ISALO – MULTIKULTUROWE ILAKAKA – NAGROBKI PLEMIENIA MAHAFALY

Po śniadaniu wyjedziemy na południe (czas transferu: ok.5 godz.). Pierwszą atrakcją, jaką zobaczymy tego dnia, będzie „okno Isalo” – niezwykle malownicza formacja skalna kształtem przypominająca okno, z którego rozpościera się widok na pustynny krajobraz okolic. Jadąc dalej na południe, miniemy interesujące miasteczko Ilakaka, które jeszcze na początku lat 90. XX w. miało zaledwie 40 mieszkańców. Odkrycie bogatych złóż szafiru w 1998 r. doprowadziło do tzw. szafirowej gorączki, która przyciągnęła do Ilakaki ponad 100 tys. osób! Dziś miasteczko ma około 30 tys. mieszkańców, tworzących multikulturową społeczność złożoną z przedstawicieli wszystkich 18 grup etnicznych Madagaskaru. Po drodze będzie można podziwiać również typowe nagrobki plemienia Mahafaly, które mają formę drewnianych, dekorowanych i malowanych rzeźb. Odwiedzimy również arboretum z dziesiątkami egzotycznych gatunków drzew i krzewów. Po inensywym dniu dotrzemy do Tulear w godzinach wieczornych.

śniadanie, lunch, kolacja

9 PRZELOT DO ANTANANARYWY – ZAKUPY PAMIĄTEK

Po śniadaniu można wybrać się na przechadzkę po Tulear lub na spacer brzegiem morza. Warto zakupić pamiątki na bazarze z miejscowym rzemiosłem. Lunch zjemy w miasteczku lub już w Antananarywie, w zależności od godziny wylotu. Po lądowaniu w Antanannarywie udamy się do hotelu (czas lotu ok. 1,5 – 2,5 godz. w zależności od połączenia) .

śniadanie, lunch, kolacja

10 PRZEJAZD DO PARKU NARODOWEGO ANDASIBE – WIZYTA NA FARMIE MOTYLI

W kierunku Parku Narodowego Andasibe poprowadzi nas jedna z kluczowych dróg na Madagaskarze, łączącą stolicę państwa z najważniejszym portem w miejscowości, Toamasina (czas przejazdu: ok. 3 godz.). Tym samym kończymy pobyt na wyżynach, zjeżdżając stromo w dół w okolice Mandraki. Niedaleko znajduje się zapora wodna, jezioro i hydroelektrownia. Dalsza część drogi przebiega przez wilgotne lasy równikowe. Zatrzymamy się na farmie motyli, gdzie poza niezwykłymi gatunkami owadów można również zobaczyć różne rodzaje kameleonów i gekonów. Do Andasibe dotrzemy wieczorem, a noc spędzimy w komfortowych bungalowach zbudowanych w lesie tuż przy parku narodowym. Chętni będą mogli wypożyczyć rowery górskie, przejachać się konno po okolicy lub wyruszyć na nocną wyprawę do rezerwatu Vakona i podziwiać tętniące nocą życie leśne.

śniadanie, lunch, kolacja

11 SAFARI W PARKU NARODOWYM ANDASIBE – PODZIWIANIE INDRISA KRÓTKOOGONOWEGO

Podczas kilkugodzinnej pieszej wycieczki z lokalnym przewodnikiem odkryjemy sekrety Parku Narodowego Andasibe. Prawie cały obszar chroniony porasta niezwykle cenny przyrodniczo pierwotny las deszczowy o wysokiej bioróżnorodności. Można tu spotkać wiele gatunków endemicznych. Jednym z nich jest zagrożony wyginięciem indris któtkoogonowy – największy z lemurów żyjących we wschodnim Madagaskarze. W lasach Andasibe występuje także wiele gatunków roślin leczniczych. Z parku udamy się na nocleg do Manambato (czas przejazdu: ok. 3,5 godziny). Zamieszkamy w niezwykłym miejscu – do Ankanin’ny Nofy można dotrzeć tylko łodzią. Podróż dostarczy nam wspaniałych widoków na kanał Pangalanes. Będziemy mieć też okazję spacerować wśród wolno żyjących lemurów w prywatnym rezerwacie w otoczeniu hotelu.

śniadanie, lunch, kolacja

12 CZAS WOLNY NAD KANAŁEM PANGALANES – PODGLĄDANIE MIEJSCOWEGO ŻYCIA

Poranek w Rezerwacie Palmarium spędzimy na obserwacji malgaskiej fauny. Po lunchu w hotelu można zapełnić wolny czas spacerem po okolicznych wioskach lub podpatrując życie codzienne ludności plemienia Betsimitsaraka. Kanał pełni rolę głównego szlaku transportowego, po którym poruszają się tradycyjne łodzie wypełnione drewnem, suszonymi rybami i innymi produktami. Wzdłuż brzegów toczy się życie, budowane są domy, a nawet istnieją fabryki kawy. Potrzebujący odpoczynku i czasu dla siebie mogą pozostać w otoczeniu hotelu i cieszyć się bliskością natury. Istnieje możliwość zwiedzania okolicy z przewodnikiem.

śniadanie, lunch, kolacja

13 REJS DO TOAMASINY – ODWIEDZINY W WIOSKACH RYBACKICH

Kanał Pangalanes łączy jeziora, bagna i rzeki wzdłuż wschodnich wybrzeży Madagaskaru na długości ponad 600 km. Najintensywniejsza rozbudowa tej drogi wodnej przypada na okres kolonializmu francuskiego, co miało znaczenie dla dostarczania zaopatrzenia żołnierzom, rozwoju handlu oraz zapewniło łodziom towarowym bezpieczniejszą trasę w porównaniu z żeglugą Oceanem Indyjskim. Obecnie zły stan techniczny kanału sprawia, że korzystają z niego jedynie turyści i mieszkańcy okolicznych wiosek. Przekonamy się o tym podczas ok .2,5 godzinnego rejsu przez jeziora Rasoabe, Rasomasay i Ampitabe do Toamasiny (rejs łodzią z innymi uczestnikami). Po drodze będziemy mogli zatrzymać się w wioskach rybackich położonych wzdłuż kanału. Po dotarciu do portu w Toamasinie, przejedziemy do hotelu drogą lądową (ok. 1,5 godz.).

śniadanie, lunch, kolacja

14 MAHAMBO – WYSPA SAINTE MARIE

Po śniadaniu w hotelu wypłyniemy w ok. 2,5 godzinny rejs łodzią El Condor (z innymi pasażerami) na niewielką wyspę Sainte Marie. To miejsce to jedna z perełek Oceanu Indyjskiego. Na spragnionych spokoju i odpoczynku czekają tu rajskie plaże z białym, miękkim piaskiem, gęsta dżungla wewnątrz wyspy, palmy kokosowe i bajeczne zachody słońca.

śniadanie

15 WYSPA SAINTE MARIE

Na Sainte Marie każdy znajdzie swój ulubiony sposób spędzania wolnego czasu. Poszukujący wrażeń mogą zdecydować się na wypożyczenie skutera i odwiedzenie jedynego na świecie cmentarza piratów. Wyspa ze względu na swoje położenie i walory przyrodnicze była świetną bazą do rabowania statków. W pobliżu przepływały wyładowane po brzegi okręty powracające z Indii Wschodnich, a duża ilość zatok chroniących przed burzami i sztormami sprzyjała piratom. Fani aktywnego wypoczynku odnajdą się na wycieczce rowerowej, mogą też wypożyć canoe w Ile aux Nattes i przepłynąć na drugą stronę laguny. Wnętrze wyspy można również eksplorować pieszo (wszystkie dodatkowe aktywności na wyspie Saine Marie – za dodatkową opłatą).

śniadanie, kolacja

16 WYSPA SAINTE MARIE

Krystalicznie czysta woda i otaczające wyspę rafy koralowe sprzyjają nurkowaniu i snorkelingowi. Bogata fauna podwodna podlega ochronie, a Sainte Marie jest klasyfikowana jako miejsce do nurkowania pierwszej klasy. W sezonie (od lipca do września) można wybrać się na rejs w celu obserwowania humbaków.

śniadanie, kolacja

17 PRZELOT DO ANTANANARYWY – ZAKUPY PAMIĄTEK

Powrót samolotem do Antananarywy (czas lotu:ok. 1 godz.). W zależności od godziny lotu lunch można zjeść we własnym zakresie na wyspie Sainte Marie lub już w stolicy Madagaskaru. To ostatni moment na zakupy pamiątek na bazarze z rękodziełem. Znajdziemy tu duży wybór tradycyjnych produktów koszykarskich, zdobionego drewna, rzeźb, wyrobów z metalu i kamieni półszlachetnych. Transfer na lotnisko i lot powrotny do Europy.

śniadanie, kolacja

18 PRZYLOT DO WARSZAWY

Hotele

Les Trois Metis
Couleur Cafe Antsirabe
Centrest Sejour
Camp Catta
Isalo Ranch
Hotel Victory
Feon’Ny Ala
Hotel Palmarium
La Pirogue Hotel
La Cirque

Cena

Cena od: ZAPYTAJ O CENĘ PLN / os.

Cena zawiera:

  • Przelot wewnętrzny na trasie Tulear – Antananarywa, Sainte Marie – Antananarywa
  • Opiekę anglojęzycznego kierowcy-przewodnika
  • Wyżywienie zgodnie z programem
  • Opłaty w parkach narodowych i zwiedzanych obiektach
  • Opiekę polskiego przewodnika Flow Africa (w opcji „z przewodnikiem polskojęzycznym”)
  • Zakwaterowanie zgodnie z programem
  • Transport w kraju docelowym (minibusy lub busy w zależności od liczby osób)
  • Ubezpieczenie

Cena nie zawiera:

  • Przelotu międzynarodowego na trasie Warszawa – Antananarywa – Warszawa (koszt dodatkowy: ok. 2800 – 3500 PLN za osobę; bilet można rezerwować indywidualnie)
  • Napojów bezalkoholowych i alkoholowych, oraz własnych wydatków
  • Zwyczajowych napiwków (koszt dodatkowy: ok. 50 USD od osoby)
  • Wizy (koszt dodatkowy: ok. 25 EUR)
  • Dopłaty do pokoju jednoosobowego (koszt dodatkowy: 500 EUR)

AFRYKAŃSKA CIEKAWOSTKA

La Colombe to restauracja w Kapsztadzie, znajdująca się w top 100 najlepszych restauracji na świecie według rankingu S.Pellegrino. Znana z wyjątkowego połączenia lokalnych składników z francuską finezją kulinarną. Mimo, że inspektorzy Michelin nie oceniają restauracji w Afryce, La Colombe zdobyła niesłychane uznanie na arenie międzynarodowej.

Zapisz się na newsletter!